• Architectural design for a site allocation application
  • 2018
  • Concept name “Yhdessä” (Together)
  • Laajuus 17 700 kem2
  • Location Verkkosaari, Helsinki
  • Customer Lehto Asunnot Oy
  • Partners Asuntosäätiön Asumisoikeus Oy, Etukodit Oy

Starting point

Designed for a site allocation application for the Kalasatama area of Helsinki, we aimed for high architectural quality, placemaking and a sense of community by creating shared spaces and courtyards. 

Design themes included family housing, the smart use of resources with versatile shared spaces for those living alone, technical innovations and ecological solutions.

A diverse social demographic was sought through the use of various housing financing and management models, including social housing, subsidised and non-subsidised ownership.

Location

The block is located near Verkkosaarenranta as part of a dense, newly constructed urban environment. 

Solution

The block is built encircling a lush courtyard, with accessways opening up between the buildings, including wide stairs down to the street and city squares.

The facades are predominantly made with kiln-fired brick and larch cladding. The recessed wall surfaces of the topmost storey are covered with shingle-like metal sheet and wood, and the roofs are green roofs with a large number of solar panels.

The draft proposes lively architecture that takes into account the special features of the place in its spatial solutions and in its effect on the urban landscape. The carbon neutral use of wood construction was studied as part of the project.

*visualization Wide Visuals