• Iin keskustan rannan alueen yleinen ideakilpailu, 1. sija
  • 2024
  • Nimimerkki ”Nättetori”
  • Laajuus n. 12 ha, 18 170 kem2
  • Sijainti Keskusta, Ii
  • Asiakas Iin kunta

Lähtökohta

Kilpailun tavoitteena oli löytää laadukkaita ratkaisuja Iin keskustan rannan alueen kehittämiselle. Alueelle on tarkoitus sijoittaa sekä uutta asuinrakentamista, palveluja että julkista rakentamista.

Kilpailualue

Sijainti

Alue sijaitsee Iin keskustassa, jossa sijaitsevat mm. käytöstä poistuvat Iin kunnanvirasto sekä kirjasto- ja kulttuuritila Nättepori. Suunnittelualueen läheisyydessä sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävä Iin Wanhan Haminan asuinalue ja Iin kirkko.

Ratkaisu

Ii on innovatiivinen ilmastokunta, ja keskustan rannan alueen kehittäminen tarjoaa hienon mahdollisuuden tuoda ilmastotavoitteita esille viihtyisän ja tunnistettavan rantarakentamisen keinoin. Alue kutsuu kestävään elämäntapaan positiivisella tavalla.

Uusi rakentaminen saa inspiraationsa Wanhasta Haminasta ja perinteisestä rantojen puurakentamisesta, voimistamalla paikan omaa identiteettiä.

Nättetori

Kirkkotien maisemalliseksi päätteeksi sijoittuu kunnan uusi yhteinen olohuone, Nättetori, joka tarjoaa kutsuvia paikkoja oleiluun ja istuskeluun. Nättetorin läpi kuljetaan keskustasta uudelle rantaraitille, ja alueen toiminnot, kuten rantapuohit, kahvilapaviljonki, kirjasto ja kulttuurin tilat, aktivoivat aluetta.

Rantamakasiinit ja Nättetori
alueleikkaus

Julkinen rakentaminen lainaa ilmeensä rantamakasiineilta, päivittäen punamullan ja harjakaton modernin rakentamisen keinoin tähän päivään.

Rantakylä

Rantakylän asuinrakentaminen sijoittuu tiiviin pihakadun ympärille, ja mm. kortteleiden yhteiset rantasaunat luovat yhteisöllisyyttä alueelle.

Paljon turisteja ajaa Iin ohi matkalla pohjoiseen ja Ii on myös luonteva viikonloppuretkien kohde oululaisille. Heidätkin houkutellaan käymään rantasaunassa sekä syömässä rannan ravintoloissa, kiipeämään lintu- ja näkötorniin ja kulkemaan uutta rantaraittia pitkin.

visualisoinnit Janoušek & Havlíček visualizations