• Asuinkortteli Ouluun
  • 2016-2019
  • Laajuus 13 150 kem2 / 14 850 brm2
  • Sijainti Toppilansalmi, Oulu
  • Asiakas Lehto Asunnot Oy
  • Taloyhtiöt As Oy Oulun Ulappa, As Oy Oulun Poukama, As Oy Oulun Valkama, As Oy Oulun Luoto
*

Lähtökohta

Lähtökohtana oli suunnitella kokonaisuudessaan uusi asuinkortteli osaksi uutta ja kaiken aikaa rakentuvaa Toppilansalmen aluetta.

Korttelin suunnittelun suurimmat haasteet – autopaikoituksen ratkaiseminen ja kaavan kielto avata asuntoja pohjoisen suuntaan – käännettiin suunnittelun kautta korttelin arkkitehtuurille luonnetta antaviksi ja viihtyisyyttä lisääviksi piirteiksi.

*

Sijainti

Toppilansalmen uuden asuinalueen kautta vanha Toppilan satama-alue on herännyt uuteen eloon. Karvelin kortteli sijoittuu uuden alueen keskeiselle paikalle, aivan päivittäistavarakaupan viereen.

*

Ratkaisu

Kortteli rakentuu 4–5-kerroksisten lamellitalojen muodostavasta pihan suojaavasta ketjusta sekä korttelin kiintopisteenä toimivasta 8-kerroksisesta tummailmeisestä pistetalosta. Lamellien ketju on ulkopuolen ilmeeltään hillityn ja tyylikkään valkoista, kun taas sisäpihan puoli on punaruskean leikkisää ja moniulotteisempaa. Arkkitehtuurille on leimallista sisäpihan julkisivuissa shakkiruutumaisesti sijoittuvat ranskalaisten parvekkeiden tiilikehykset. Sama teema toistuu pohjoisjulkisivussa suurten porrashuoneen ikkuna-aukkojen ympärillä.

*
*

Korttelin talot kietovat sisäänsä viihtyisän ja suojaisan pysäköintihallin päälle sijoittuvan sisäpihan.

*

Pihakansi onkin Karvelin asukkaiden yhteinen aarre, joka tarjoaa muusta piha-alueen liikenteestä rauhoitetun paikan, jonne sijoittuu korttelin leikki-, kuntoilu- ja oleskelualueet sekä yhteinen pihasauna. Sisäpihalle vehreyttä tuovat erilaiset istutukset ja köynnöskasvit.

*valokuvat Ville-Pekka Ikola