• Konseptisuunnitelma tontinluovutushakemukseen
  • 2018
  • Nimimerkki ”Kaupin kaari”
  • Laajuus 14 000 kem2
  • Sijainti Kauppi, Tampere
  • Asiakas Lehto Asunnot Oy

Lähtökohta

Konseptisuunnitelma on laadittu Tampereen kaupungin tontinluovutushakemuksen liitteeksi. Kortteliin etsittiin uusia ideoita ja monipuolista asuntojakaumaa, koostuen omistus-, vuokra-, opiskelija- ja/tai asumisoikeusasunnoista. Kortteliin rakennetaan keskitetty pysäköintilaitos.

Sijainti

Kortteli sijaitsee Tampereen yliopistollisen sairaalan ja Kaupin urheilupuiston vertaansa vailla olevien ulkoilumahdollisuuksien vieressä.  Alueen vetovoimatekijät – terveyspalvelut, liikuntapalvelut ja luonnonympäristö – muodostavat yhdessä erinomaisen asuinpaikan. 

Ratkaisu

Erityisen korttelin arkkitehtuurista tekee Kaupin kaari; kaartuva ja asteittain neljästä kahteentoista kerrokseen kohoava kerrostalo, jonka väri vaihtuu asteittain kohti vaaleaa rakennuksen korkeuden kasvaessa. Rakennuksen ainutlaatuinen ilme syntyy vekkaavista julkisivuista, joiden taakse sijoittuvat parvekkeet.

Parvekkeilta avautuu rikkaasti näkymiä luontoon ja lähimaisemaan.

Parvekkeiden puusäleikköverhoukset ja pitsimäiset perforoidut levypinnat antavat suurelle rakennusmassalle herkän, reliefimäisen ilmeen. Kaupin kaaren aloittaa viereisen siirtolapuutarhan mittakaavaan ja tunnelmaan sovittautuva nelikerroksinen puukerrostalo, joka on verhottu kuultavin puupinnoin. 

Kortteliin rakennettavat asumisen yhteistilat tukevat liikkuvaa elämäntapaa.

Tavoitteena on sekä arkiliikunnan että kuntoliikunnan parempi huomiointi asuintilojen suunnittelussa. Sisäänkäyntien yhteydessä oleva vesipisteellinen kuraeteinen helpottaa elämää lasten, koirien ja harrastusvälineiden kanssa. Korttelista löytyy verstas pyöränkorjaukseen ja suksihuoltoon.

Asuntojen varastotilat on ratkaistu harrastusvarasto-konseptilla: asunnon ulkoiluvälinevarasto toteutetaan irtaimistovaraston yhteyteen normaalia tilavampana, johon sukset, polkupyörät ja pulkat sijoittuvat vaivattomasti. Pihan eteläosassa on pyöräpysäköintikatu, jonka katetuissa pyöräpysäköintitiloissa latautuvat myös sähköpyörät.

Työmatkapyöräilijän arki helpottuu, ja Kaupin hiihtoladuille ja lenkkipoluille voi lähteä suoraan kotiovelta. 

Pihan yhteisöllinen keskipiste on korttelin yhteinen pihasauna lasitetulla takkahuoneella, joka mahdollistaa yhteisölliset illanvietot ja monisukupolviset tapaamiset. Sen läheisyyteen sijoittuu korttelin kesäkeittiö pergolan katveeseen. Opiskelijatalon ”kulttuuripesulassa” kerhotila ja pesulatila muodostavat yhteisöllisen kokonaisuuden.