• Tontinluovutuskilpailun 1. sija
  • 2022
  • Sijoitus 1. sija
  • Laajuus 1 750 brm2
  • Sijainti Kempele
  • Asiakas Tikakoski Oy

Lähtökohta

Kempeleen kunta etsi toteuttajaa uudelle rakennukselle, johon sijoittuisi senioriasumista sekä senioreita tukevaa palvelutoimintaa. Laadimme ehdotuksemme yhteistyössä Tikakosken ja MVH:n kanssa.

Sijainti

Suunnittelualue sijaitsee Kempeleen kuntakeskuksessa tontilla, jonka läheisyyteen sijoittuu hyvin lähipalveluja sekä jo ennestäänkin vanhusten palveluasumista. Tontti rajautuu itäpuoleltaan Kempeleen kotiseutumuseon perinteisten hirsirakennusten muodostamaan kokonaisuuteen. Tontin länsirajalla sijaitsee säilytettävä korkea mäntymetsikkö.

Ratkaisu

*

Senioritalon arkkitehtuurin keskeinen lähtökohta on yhteispeli naapuritontilla sijaitsevan Kempeleen kotiseutumuseon hirsiarkkitehtuurin kanssa. Rakennus pyrkii niin mittakaavaltaan, materiaaleiltaan kuin väritykseltäänkin paitsi sopeutumaan museon historiallisiin rakennuksiin myös alleviivaamaan niiden erityislaatuisuutta katukuvassa.

Senioritalon puuarkkitehtuuri on selkeän nykyaikaista, mutta kuitenkin samalla ikääntyneiden näkökulmasta helposti lähestyttävää ja kodikasta.

*

Kynnys osallistua sosiaaliseen elämään on matala yhteisillä pihoilla, kahvilassa ja kadulle avautuvalla kahvilan terassilla. Toisaalta asukkailla on aina mahdollisuus vetäytyä myös omaan rauhaan ja ulkoilemaankin omalle parvekkeelle.

julkisivu itään, sisäpihalle

Vaikka asukkaat eivät helposti pääsisikään kotoaan kauaksi, niin sisältä kuin ulkoa löytyy monia erilaisia paikkoja virikkeelliseen ja osallistuvaan arkeen.

*

*visualisoinnit Wide Visuals