• Päiväkodin toteutussuunnitelu
  • 2021-2023
  • Laajuus 1 600 brm2
  • Sijainti Ii
  • Asiakas Iin kunta

Lähtökohta

Iin kunnassa päätettiin rakentaa uusi päiväkoti vastaamaan Iin keskustan alueen varhaiskasvatuksesta sekä lisääntyneen ympärivuorokautisen vuorohoidon palvelun tarjoamisesta.

Uusi päiväkoti haluttiin korvaamaan vanhoja pieniä yksiköitä, mahdollistaen tarkoituksenmukaiset ja nykyaikaiset tilat varhaiskasvatuspalveluiden tarjoamiseen, sekä vastaten monipuolisesti erilaisiin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluntarpeisiin.

Sijainti

Rakennuspaikaksi valikoitui Iin Haminan koulukeskuksen alue. Samalla tontilla sijaitsee myös toinen, pienempi päiväkoti, ja vieressä sijaitsevat Haminan koulun alkuopetuksen yksiköt.

Ratkaisu

Uuden päiväkodin tilat ovat nykyaikaista varhaiskasvatuksen oppimisympäristöä joustaen erilaisiin toiminnallisiin tarpeisiin.

Ii on ilmastoasioissa edistyksellinen kunta. Myös päiväkodin suunnitteluratkaisuissa ja materiaalivalinnoissa korostuivat pieni hiilijalanjälki ja suuri hiilikädenjälki.

Puupohjaisia materiaaleja on käytetty aina kuin mahdollista. Lattiapinnat ovat hiilineutraalia linoleumia, ja sisäseinäpinnoissa on paljon paneeliverhouksia. Kattopinnat ovat puupohjaista vaimentavaa levyä. Näkyviä puupintoja on paljon, sillä tutkimusten mukaan niillä voi olla rauhoittava vaikutus lapsiin.

Päiväkotirakennus on pääväriltään valkoinen, mikä yhdistää sen ympäröiviin vaaleisiin koulurakennuksiin. Suuri vaalea kattopinta on näyttävä elementti, joka näkyy maisemassa viereisen urheilukentän yli aina nelostielle asti.

Lähempää katsottuna värien käyttö on leikkisämpää. Rakennuksen molemmissa päädyissä on liukuvärinen rimalaudoitus, ja myös sisäänkäyntisyvennyksissä väri vaihtuu punaisesta oranssiin ja keltaiseen.

Lasten leikkipiha on toiminnallinen ja leikkiin kutsuva. Käytöstä poistuvien päiväkotien pihoilla oli vielä käyttökelpoisia leikkivälineitä, jotka on kierrätetty ja hyödynnetty uuden päiväkodin pihalla.

kuvat Kaari Photography