• Asemakaavamuutoksen viitesuunnittelusta toteutussuunnitteluun
  • 2020-2023
  • Laajuus 4 790 kem2 / 5 900 brm2
  • Sijainti Kuopion keskusta
  • Asiakas Peab Oy
  • Taloyhtiö As Oy Kuopion Lehmushovi

Lähtökohta

Lehmushovin suunnittelu käynnistyi kaavamuutoksen suunnittelulla. Kaavamuutoksen yhteydessä kaupunkikuvaa haluttiin eheyttää ja toteuttaa liiketiloja ja keskusta-asumista kaksikerroksisen liikerakennuksen tilalle, samalla pysäköinti haluttiin siirtää maan pinnalta pysäköintikellariin.

Sijainti

Lehmushovi sijaitsee Kuopion ydinkeskustassa valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin lukeutuvassa ruutukeskustassa Kuopion torin ja kaupungintalon läheisyydessä, sekä vastaavasti merkittävän rännikatuverkoston varrella. Rakennus rajoittuu osin kävely- ja liikekeskustaan, asuntojen avautuessa osittain kohti viereistä Lehmuspuistoa ja valtakunnallisesti arvokasta Sankaripuistoa.

Ratkaisu

7-kerroksinen, ylimmän kerroksen osalta osittain sisäänvedetty rakennus kiertyy L:n muotoisena sisäpihan ympärille. Rakennus on ilmeeltään puhdaslinjaisen selkeä, ja sen olemusta keventää ylimmän kerroksen parvekkeiden rytmittämä sisäänveto. Komean pengermuurin varaan rajatun Sankaripuiston maanpinta on lähellä toisen kerroksen lattian tasoa, jonka ansiosta vehreät puistonäkymät avautuvat pohjoissivun asuntoihin alimmista asuinkerroksista alkaen. 

Rakennuksen asuntojakauma on erittäin monipuolinen, ja valoisista asunnoista avautuu pitkiä näkymiä kookkaiden ikkunoiden ansiosta. Pohjakerroksessa sijaitsee liike- ja toimistotilaa, jonne on käynti joukkoliikenteen kannalta tärkeän Tulliportinkadun varren arkadikäytävältä.

Rakennuksen julkisivut ovat pääosin valkoiseksi rapatut. Rännikadun puoleinen matalampi jalustaosa koostuu omilla ulko-ovilla varustetuista kaksikerroksisista loft-asunnoista. Jalustasiiven katujulkisivussa on käytetty ruskeaa tiililaattaa sileänä ja tehostealueilla uritettuna.

kuvat Kuvio Oy