• Lumijoen peruskoulun laajennusosa
  • 2017-2018
  • Laajuus 800 brm2
  • Sijainti Lumijoki
  • Asiakas Lumijoen kunta, Rakennusliike Observo Oy

Lähtökohta

Lumijoen hirsikoulu on raikas uuden ajan koulurakennus. Koulun teemat terveellisyys, perinteisyys, hirsi ja moderni oppimisympäristö heijastuvat kaikissa koulun suunnitteluun liittyvissä valinnoissa suurista linjoista yksityiskohtiin.

*

Sijainti

Rakennus koostuu kahdesta harjakattoisesta hirsisestä rakennusmassasta, joista toinen mukailee Lumijoen kylänraittia ja toinen ottaa linjansa olemassa olevien koulurakennusten koordinaatistosta.

Ratkaisu

Suunnittelun johtoajatuksena on perinteisyys. Sisämateriaalit ovat hygroskooppisia eli sisäilman kosteutta tasaavia: hirsiseinät sisällä ovat pääosin käsittelemättömiä ja kattopintana on puumagnesiittilevyä.

*

Puumateriaaleja on käytetty mahdollisimman paljon ja vältetty muovimaaleja, -mattoja, -kalvoja ja lastulevyä. Luokkatiloissa ei ole alaslaskettuja kattoja vaan asennukset on jätetty turvallisesti näkyviin.

*

Rossipohjainen hirsikoulu on kengätön ”villasukkakoulu”, jonka lattiat ovat perinteisiä maalattuja lankkulattioita.

Opetusluokat sijoittuvat kahteen hirsikehään, ja näiden väliin jää pystyrunkoiset osat, jossa sijaitsevat aula-, liikenne- ja märkätilat. Opetustilat ovat täysin kuivia tiloja: luokkien yhteiset käsienpesupisteet sijaitsevat aulatiloissa rakennuksen keskiosassa, johon on keskitetty rakennuksen kaikki kosteat tilat.

*

Uusi koulu muodostaa suojaisaa kyläkoulumaista pihapiiriä yhdessä koulun päärakennuksen ja vanhojen suojeltujen puukoulurakennusten kanssa.

*valokuvat Raimo Ahonen, **valokuvat Kaari Photography