Sanginjoen Loppulan esteetön elämyspolku
- Esteettömän luontopolun toimintapisteiden suunnittelu
- 2024
- Laajuus 800m
- Sijainti Sanginjoen luonnonsuojelualue, Oulu
- Asiakas Metsähallitus
- Yhteistyössä WSP Finland Oy
Lähtökohta
Sanginjoen luonnonsuojelualue siirtyi Metsähallitukselle 2021 ja alueen luontopalveluita ryhdyttiin uudistamaan. Loppulan lähtöpisteen yhteyteen haluttiin esteetön luontopolku, jonka varrella olisi elämyksellisiä toimintapisteitä. Esteettömyys tuli huomioida toimintapisteiden suunnittelussa moniulotteisesti, ei vain liikunnallisen esteettömyyden kannalta.
Toiminnan ja sisällön haluttiin tarjoavan jotain kaikenikäisille ja kaikin tavoin liikkuville, ja huomioivan myös aisteihin ja hahmottamiseen liittyvät haasteet.
Sijainti
Sanginjoen luonnonsuojelualue sijaitsee noin 20 kilometriä Oulun keskustasta itään. Loppulan esteetön elämyspolku lähtee Loppulan paikoitusalueelta kiemurrellen Sanginjoen rantaa pitkin 800 metrin matkan Sadinkosken esteettömälle taukopaikalle.
Ratkaisu
Läpikuljettavia ja alueen luontoa esitteleviä toimintapistekatoksia suunniteltiin reitille yhteensä 8 kpl. Jokaisella katoksella on oma teemansa, kuten ötökät, sienet ja marjat, tikat, vedenalainen elämä, puut, kasvit ja eläinten jäljet.
Toimintakatosten sisällöt kutsuvat kävijää mm. kiipeämään isokokoisen leppäkertun selkään, tunnistamaan ruokasieniä muistipelin avulla, selvittämään hyönteislajeja tunnistuskaavion avulla, vertaamaan eläinten jälkiä ihmisen jälkiin, ihmettelemään vedenalaista elämää ja tutustumaan tikkojen pesäkolojen hyödyntäjiin.
Suunnitelmissa huomioitiin esteettömyyttä muun muassa sisältöjen sijoittelukorkeudessa ja suuntauksissa, graafisen aineiston ja värien käytön selkeydessä ja kontrastisuudessa sekä toimintojen oivaltavassa yksinkertaisuudessa.
Näköesteisille sisältöä tarjoavat lisäksi kohokuviokartat, pistekirjoituslaatat ja muut kohokuviosisällöt. Kuuloesteisille reitistä on tarjolla kuvailutulkkaukset QR-koodien kautta.
Suunnittelutyö sisälsi katosten ja niiden toimintojen ideoinnin, toteutussuunnittelun sekä graafisen taittotyön. Hanke toteutettiin yhteistyössä WSP Finland Oy:n kanssa.
WSP vastasi hankkeen vetämisestä, reittisuunnittelusta sekä alueen opasteiden suunnittelusta. WSP toteutti myös toimintakatosten rakennesuunnittelun.
valokuvat Kalle Kouhia