• Omakotitalo
  • 2023
  • Laajuus Piharakennuksineen n. 400 brm2
  • Sijainti Jokivarressa pohjoisessa kunnassa
  • Asiakas Yksityinen
*

Lähtökohta

Maisemallisesti hieno rakennuspaikka jokirannassa sijaitsee asemakaava-alueen ulkopuolella.

Tavoitteena oli muodostaa maalaismaisemaan ja ympäröiviin rakennuksiin sopiva suojaisa pihapiiri.

Talon rakentamiseen käytettäisiin asiakkaan oman yrityksen puutuotteita, painumatonta hirttä ja erilaisia paneeleita ja rimoja.

Sijainti

Pihapiiri suuntautuu maisemaa kohti, luoteeseen. Terassit muodostavat katettua aurinkoista ulkotilaa lounaan suuntaan, varjostaen samalla oleskelutiloja liialta kuumumiselta. Rantasauna on sijoitettu asiakkaan vision mukaisesti paikalla sijaitsevan vanhan puun katveeseen.

Ratkaisu

Pihapiiriksi asettuvat rakennukset ovat perinteinen, ympäröivään naapurustoon ja maisemaan sopiva ratkaisu. Kohteen arkkitehtuuri on kuitenkin tätä päivää niin teknisesti kuin esteettisestikin.

*
*

Sisätilojen luonne syntyy hirsipinnoista ja tunnelmallisesti käsitellyistä paneeleista. Sävyissä otettiin huomioon myös edellisestä kodista siirtyvät kalusteet.

Rakennuspaikan loivaa rinnettä hyödynnettiin sijoittamalla oleskelutilat muutamaa askelmaa sisäänkäyntiä alemmaksi. Näin syntyy erityisen vaikuttava sisäänkäynti.

*

Keittiö on osa oleskelutilaa mutta selkeästi rajattu sen päälle sijoittuvan parven alle.

Kaikista huoneista on ikkunat jokimaisemaan.

*

Detaljeihin kiinnitettiin paljon huomiota niin suunnittelussa kuin toteutuksessakin, ja hyödynnettiin painumattoman hirren tarjoama mahdollisuus täysin listattomaan ratkaisuun.

*

*valokuvat Sami Saastamoinen