Tampereen Vuoreksen keskustakorttelit, 1. palkinto
- Kilpailuvoitto, Tampereen Vuoreksen keskustakorttelien yleinen suunnittelukilpailu
- 2025
- Nimimerkki ”Vihreä vuo”
- Laajuus n. 3,2 ha, 26 600 kem2
- Sijainti Vuores, Tampere
- Kilpailun järjestäjä Tampereen kaupunki, SAFA

Lähtökohta
Kilpailun tavoitteena oli muodostaa Vuoreksen kaupunginosalle visuaalisesti, toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti erottuva, kaupunginosalta vielä puuttuva keskustakorttelikokonaisuus.

Sijainti

Alue sijaitsee Vuoreksessa, joka on yksi Tampereen nuorimmista kaupunginosista. Vuores on keskustakortteleita lukuunottamatta jo pitkälti rakentunut asuinalue, jonka suunnittelussa ja rakentamisessa on ollut korkeat tavoitteet ilmastoystävällisyyden, kestävyyden ja hiilijalanjäljen suhteen.
Ratkaisu
Suunnitelman lähtökohtana on kokonaisvaltainen lähestymistapa kestävään suunnitteluun. Tavoitteena on muodostaa ihmisen ja luonnon vuorovaikutteinen, kaupunkirakenteen läpäisevä ekososiaalinen systeemi.

Toteuttamiskelpoisuuttakaan ei unohdettu: tavoitteena on, että Vuoreksen keskusta vihdoin rakentuu ehyeksi kokonaisuudeksi, mikä vaatii kaupan ja palveluiden nykyhetken tilantarpeisiin vastaamista.


Uusi Vuoresaukio on Vuoreksen sosiaalinen sydän. Aukio tarjoaa aurinkoista ja varjoista oleskelutilaa, ilmaisia ja kaupallisia istuskelupaikkoja, monenlaista nähtävää ja tehtävää, sekä tilaa tapahtumille. Aukiolle lisätään runsaasti sekä puita että kukkivia kasveja, mikä lisää asukkaiden vuorovaikutusta luonnon ja kaupunkivihreän kanssa.

Aukion ja kortteleiden muotoilu huomioi reittien sujuvuuden. Aukion muotoilu kaarevalla korttelilla täydentää Vuoreskeskuksen orgaanisten korttelimuotojen sarjan ja linkittää keskustan länsi- ja itäpuolen viheralueet.

Vuoreksen uudet keskustakorttelit kytkeytyvät vahvasti osaksi osaksi siniviherverkostoa, aukion toimiessa vihreänä linkkinä.

Hulevesiä käsitellään kortteleissa imeyttäen, viivyttäen ja kasvipohjaista biosuodatusta hyödyntäen. Yksi korttelialueen sisälle rakentamatta jäänyt tontti jätetään vastaisuudessakin rakentamatta ja se toimii sellaisenaan valmiina mikrometsänä.
Tulevaisuuden kuumuuteen varaudutaan runsaalla latvapeitteisyydellä, viherpeitteisellä maanpinnalla ja viherkatoilla kortteleissa. Kaikissa asunnoissa on parveke ja lähes kaikki asunnot ovat läpituuletettavia.

Kortteleiden rakennuksissa on kiinnitetty huomiota resurssiviisauteen ja kiertotalouteen; Hybridikorttelin asuin- ja liikerakennukset toteutetaan joustavalla pilari-laatta-rakenteella ja julkisivuissa käytetään kierrätystiilielementtejä.

Kaupunkirivitalojen pieni mittakaava mahdollistaa ennakkoluulottomat kierrätysmateriaalikokeilut julkisivuissa. Viherkorttelin kerrostalojen rungot kootaan kierrätetyistä betonielementeistä, ja Koerakennuskorttelissa rakennusten ulkovaippana voisi toimia esimerkiksi olkipaalirakenne.

Hybridikortteliin muodostetaan energiayhteisö, jonka sisällä energiatuotantoon ja -kulutukseen löytyvät ekologisesti ja taloudellisesti parhaat ratkaisut.
Kaikissa kortteleissa sekoitetaan erilaisia asuntojen hallintamuotoja, huoneistotyyppejä ja ikäryhmiä, välttäen segregaatiota ja madaltaen sosiaalisen osallistumisen kynnystä.

visualisoinnit Janoušek & Havlíček visualizations