Terwa Tower
- Kilpailuehdotus, kutsukilpailu julkisivujen suunnittelusta
- 2023
- Nimimerkki ”Lyhty”
- Sijainti Vänmanninsaari Oulussa, Oulujoen suistossa
- Asiakas Terwa Kiinteistökehitys Oy, YIT Suomi Oy, Osuuskauppa Arina, Oulun kaupunki
Lähtökohta
Terwa Tower -hankkeen toteuttajat, Terwa Kiinteistökehitys Oy, YIT Suomi Oy ja Osuuskauppa Arina sekä Oulun kaupunki järjestivät pienimuotoisen suunnittelukilpailun vaihtoehtoisten suunnitelmien
saamiseksi tornihotellin ja huoneistohotellin julkisivuratkaisuiksi. Suunnittelutehtävä koski ainoastaan julkisivuja.
Terwa Towerin tornihotellihankkeen on täytettävä useita suunnittelutavoitteita. Sen on täydennettävä Jaatisten suunnitelman kokonaissommitelmaa ja liityttävä pääkirjaston ja kaupunginteatterin 60-luvun ihanteiden mukaiseen monumentaaliarkkitehtuuriin. Samalla sen on lunastettava roolinsa raikkaana 2020-luvun suunnannäyttäjänä, ja komeudellaan oikeutettava Oulun parhaan rakennuspaikan käyttö juuri tähän tarkoitukseen.
Arkkitehtuurin on oltava hienovaraista ja visuaalisesti rauhallista, mutta samalla näyttävää ja ainutlaatuista.
Sommitelman täytyy syntyä suurista, selkeistä ja kenttämäisistä seinäpinnoista, mutta toisaalta on luotava ihmisiä houkuttelevaa, inhimillistä ja eloisaa kaupunkitilaa.
Sijainti
Suunniteltava kohde liittyy Oulun monumentaalikeskustan 1960-luvulla käydyn arkkitehtuurikilpailun voittaneen Marjatta ja Martti Jaatisen sommitelmaan, josta on toteutettu aiemmin kirjasto ja teatteri. Vänmanninsaaren rakennuskokonaisuutta tarkastellaan läheltä, kaukaa, läpikuljettaessa, oleskeltaessa, mereltä, suistosta, viheralueilta, torilta, kaduilta, silloilta sekä rakennusten ikkunoista.
Ratkaisu
Suunnitteluratkaisumme vastaa tavoitteisiin materiaalivalintojen, massoittelun, aukotuksen ja täydentävien julkisivuosien käytön keinoin. Torni jäsentyy korkeussuunnassa kolmeen osaan. Hotellikerrokset noudattavat
Jaatisten arkkitehtuurin suurten pintojen vähäeleisiä periaatteita.
Päädyt sovittautuvat betonisina teatterin ja pääkirjaston umpipintoihin. Pitkät sivut puolestaan hohtavat hopeisena lasin, hohtokäsitellyn pinnan ja alumiinin yhdistelmänä.
Kohtisuoraan katsoen pitkissä sivuissa erottuu ikkunajaon toisteinen mutta joustava moduuliviivasto. Viistosta katsoen pitkien sivujen visuaalinen ilme muuttuu, ja kierrätysalumiinista valmistetuista pystysäleistä vaikuttaa muodostuvan yhtenäinen pinta.
Pystysäleisiin voidaan toteuttaa älykäs ja hienostunut julkisivuvalaistus, jonka kautta rakennus voi olla vuorovaikutuksessa myös ympäröivän kaupungin tapahtumien kanssa.
Kaikille avoimet tilat jalustassa sekä kattoravintolassa korostuvat puisina ja kutsuvina, houkuttelevina ja ihmisläheisinä. Puumateriaali pehmentää rakennusten kokoerosta syntyvää kontrastia Pikisaareen ja tuo ilmeeseen 2020-luvun kestävän kehityksen arvoja.
Tornin ainutlaatuisin ja näyttävin aihe niin toiminnallisesti kuin arkkitehtonisestikin on kauas erottuva näköalaravintola, tornin uljas ja jännittävä huippu.
Katon geometrinen kaarimuoto antaa tornille ikonisen ja tunnistettavan, uudenlaisen ilmeen.
Puisen muodon voi nähdä myös viittauksena tervatynnyreihin. Samalla kattolyhdystä muodostuu pari kaupunginteatterin kaarevamuotoiselle näyttämötornille. Kaarimuotoinen kattolyhty oli suunniteltu myös pääkirjastoon, vaikkei sitä kustannussyistä toteutettukaan.
Näköalahissin elämyksellisyyttä korostetaan suuntaamalla ja rajaamalla näkymää betonisäleiköllä, jonka suuntaus vaihtelee kerroksittain. Samalla estetään hissikuilujen turhan häiritsevä näkyminen ulospäin, ja pidetään kiinni Vänmanninsaaren arkkitehtuurin suurperiaatteesta, eli jaosta umpinaisen kiviaineksen tai kevyen moduulirakenteen muodostamiin seinäpintoihin.
*visualisoinnit Wide Visuals