• Tilaelementtipäiväkodin viitesuunnitelu
  • 2021
  • Laajuus 1 600 brm2
  • Sijainti Hiukkavaara, Oulu
  • Asiakas Oulun Tilapalvelut

Lähtökohta

Oulun Tilapalvelut -liikelaitos tilasi tilaelementeistä koostuvan päiväkodin viitesunnittelun palvelurakennusten alueeksi kaavoitetulle rakennuspaikalle. Tontille sai rakentaa kahteen kerrokseen enintään 2000 m2

Rakennustapaohjeen mukaan alueen yleisilme on kylämäisen tiivis ja matala. Vesikattomuodon tuli säilyä tontilla yhtenäisenä, ja teknisten tilojen sijoittaminen vesikaton yläpuolelle oli kielletty. Julkisivujen ja vesikaton tuli olla ruskeat tai tummat ja yleisilmeen mahdollisimman yksisävyinen.

Sijainti

Päiväkoti sijaitsee Oulun Hiukkavaaran Vaskikankaalla keskeisellä paikalla kokoojakatujen Sarvisuontien ja Hiukkavaarantien risteyksessä.

Ratkaisu

2-kerroksinen tilaelementtipäiväkoti sijoittuu asemakaavan mukaisesti katutiloja rajaamaan, mutta rakennus on sisennetty 1,5 metriä tontin rajoista riittävän lumitilan saavuttamiseksi. Risteysalueen yhteyteen muodostuu toriaukio, jonne on mahdollista osoittaa iltakäytön sisäänkäynti. Toriaukion viereen sijoittuvat päiväkodin julkisimmat yhteistilat; jumppasali ja ruokailutila.

Päiväkodin lapsiryhmät sijoittuvat kahteen kerrokseen, jotta leikkipihaa jää riittävästi. Toisessa kerroksessa sijaitseviin lapsiryhmien tiloihin on loivat ulkoporrasyhteydet pihalta. Salin lähellä sijaitseva sisäporras toimii poistumisyhteytenä.

Tilapäisen luonteen mukaisesti julkisivut tuli toteuttaa kiviaineisella levyllä verhottuina. Verhouksen saumaus tuli toteuttaa puurimasaumalla niin, että se jäsentää julkisivupintaa ja häivyttää tilaelementtien elementtisaumoja.

Toriaukion suuntaan avautuvaa porrashuone-sisäänkäyntiä avataan lasiseinäisenä. Hiukkavaarantien puolella rakennusmassan umpinaisuutta rikotaan rimoituksella. Julkisivujen ja katon väritys on punertavan tumma. Pihan puolella julkisivujen käsittely on vapaampaa, ja ne voidaan toteuttaa puuverhoiltuna.